Skip to main content
Ons werkgebied: Beverwijk, Heemskerk, Uitgeest, Velsen-Noord, Wijk aan Zee
  • Word vrijwilliger

Vrijwilligers

Bijna alle 100 medewerkers van de Dierenambulance Kennemerland zijn vrijwilligers. Zij zetten zich belangeloos in voor de dieren. Iedere vrijwilliger draagt zijn of haar steentje bij aan het uitvoeren van de verschillende werkzaamheden.

Het vervoeren van zieke, gewonde en overleden dieren is onze kerntaak. Hiervoor zetten zich ongeveer 50 rijders in. Er zijn twee ambulances die 24 uur per dag inzetbaar zijn. De derde ambulance wordt bij extreme drukte of bijzondere klussen ingezet. Als rijder is het verplicht om het dieren-EHBO-diploma te hebben. U wordt intern aan de hand van onze handboeken opgeleid. U kunt altijd informeren naar de mogelijkheden.

Naast het vervoeren van dieren is er nog veel meer werk te doen. Onder andere als centralist, dierenverzorger, redactielid bij het donateursblad, collectant, administratief medewerker of als beheerder van het wagenpark. De stichting organiseert jaarlijks diverse activiteiten om geld binnen te halen dat nodig is om de Dierenambulance Kennemerland draaiende te houden.

Wij hebben regelmatig nieuwe vrijwilligers nodig. Bent u geïnteresseerd dan nodigen wij u van harte uit contact met ons op te nemen. U kunt ons op werkdagen bereiken van 9.00 tot 18.00 uur (op zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur) op ons telefoonnummer 0251-215454. Een e-mail sturen met daarin uw naam en telefoonnummer kan natuurlijk ook.
Meld u nu aan of kom gerust eens langs om kennis te maken of loop net als opa Job een dagje mee!

Taken van vrijwilligers

Rijders

Vindt u het leuk om op een dierenambulance te rijden en dieren in nood te helpen en te vervoeren? Meldt u dan aan. Ook u kunnen we hard gebruiken. De werkzaamheden van een dierenhulpverlener zijn heel divers. Een kleine opsomming:

  • het vervoeren van zieke en/of gewonde dieren
  • eigenaren met hun dier vervoeren naar een dierenarts
  • hulp verlenen aan dieren die in nood zijn.

Naast een uitgebreid handboek is een goede dieren-EHBD-opleiding  noodzakelijk en die krijgt u uiteraard bij ons. Als u hiervoor geslaagd bent, mag u zelfstandig op de ambulance werken.

Om op de ambulance te rijden hebt u minimaal een jaar rij-ervaring nodig, hebt u dit (nog) niet dan kunt u altijd bijrijder worden. De manager kan in bepaalde situaties afwijken van de eis van minimaal een jaar rij-ervaring.

Centralisten

Om een indruk te geven van de werkzaamheden als centralist geven wij hier een kleine opsomming van de taken die u als centralist o.a. kunt verwachten:

  • de telefoon beantwoorden
  • de ambulances aansturen
  • de ritten registreren in een administratieprogramma
  • mensen die binnen komen lopen te woord staan en helpen.

Spreekt het werk als centralist u wel aan? Pak dan de telefoon en meld u aan! U krijgt uiteraard van ons een opleiding om bovenstaande werkzaamheden goed te kunnen uitvoeren. Dit bestaat uit een handboek voor centralisten, een handboek voor ons administratieprogramma DAS, een aangepast dieren-EHBD-boek en een inwerkboek. Het geheel wordt afgesloten met een examen.

Dierverzorgers

Als dierverzorger krijgt u te maken met verschillende dieren die verzorgd moeten worden. Bijna altijd gaat het om vogels, konijnen, kippen en katten. Naast de dagelijkse algemene schoonmaakwerkzaamheden bestaan de werkzaamheden o.a. uit:

  • schoonmaken van de dierenverblijven
  • zorgen dat alle dieren voer en vers water hebben
  • controleren of alle dieren nog gezond zijn
  • aandacht geven aan de dieren.

Ook onze dierverzorgers worden intern opgeleid. Zij krijgen een handboek en een aangepaste dieren-EHBD-opleiding. Ook dit wordt afgesloten met een examen.

Collectanten

Voor de jaarlijkse collecte zoeken wij altijd mensen die voor de Dierenambulance willen collecteren. Heeft u wat tijd over voor dit goede doel? De collecte is ieder jaar in de maanden april en mei. U kunt zelf aangeven in welke regio of wijk u wilt lopen. Ook als u maar een klein stukje wilt of kunt lopen, zijn we blij met u! Het is dus ook mogelijk om bijvoorbeeld een deel van een straat of wijk te lopen. U krijgt van ons uitleg wat u precies gaat doen en natuurlijk zorgen wij voor de collectebus.

Mopperploeg

De mopperploeg (?)

Niet bij iedereen bekend. De term ‘mopperploeg’.
Dit zijn de dames en heren die er voor zorgen dat alles in en rondom een clubgebouw netjes blijft. Zij verzorgen het onderhoud van het gebouw maar ook van de tuin en het buitenterrein. Nu zijn wij geen club maar een stichting.
Een stichting die zich inzet voor het welzijn van huis en wilde dieren in de regio Heemskerk, Beverwijk, Velsen-Noord, Wijk aan Zee en Uitgeest. Een stichting die 100% draait op vrijwilligers (op de manager na). In dat opzicht kun je ons zeker vergelijken met een club, want ook wij hebben een gebouw en buiten ruimte, maar ook materialen die we gebruiken voor ons werk. Dit alles moet in de juiste conditie blijven om er voor te zorgen dat de rijders hun werk kunnen doen.

Daarom zijn we opzoek naar jou…… je bent handig met je handen of je hebt juist groene vingers. Je houdt er van om te werken in een team en ziet wat er gebeuren moet.

Vacatures

communicatie en marketing (vrijwillig)
Bekijk Vacature
vrijwilliger bij de mopperploeg
Bekijk Vacature
werkgroep PR (vrijwillig)
Bekijk Vacature
(bij)rijder dierenambulance (vrijwillig)
Bekijk Vacature
dierverzorger dierenambulance (vrijwillig)
Bekijk Vacature

Introductievideo’s voor vrijwilligers

De aanmelding

Wij hebben regelmatig nieuwe vrijwilligers nodig. Bent u geïnteresseerd? Dan nodigen wij u van harte uit contact met ons op te nemen op nummer 0251-215454. Meld u nu aan en kom gerust eens langs om kennis te maken of loop net als opa Job een dagje mee!

Het kennismakings-/intakegesprek

Na uw aanmelding volgt een gesprek. Tijdens dit gesprek krijgt u uitleg over de verschillende functies en wordt ook het een en ander aan u gevraagd wat van belang is voor de functie die u wilt gaan doen. Om een indruk te krijgen van hoe zo’n gesprek verloopt, kunt u kijken naar het gesprek met opa Job.

De rondleiding

Na het intakegesprek volgt een rondleiding. Alle ruimtes op onze locatie worden bezocht en bij elke ruimte wordt uitleg gegeven. Opa Job is ook rondgeleid. Dit is ook vastgelegd in een filmpje.

Het examen

Nadat u bent ingewerkt, legt u een examen af. Dit examen bestaat uit open vragen en meerkeuzevragen. U leert hiervoor het handboek van uw functie en gebruikt de opgedane kennis uit de praktijk. Opa Job heeft ook examen gedaan zoals u in het filmpje kunt zien.