Alarmnummer: 0251-215454
24 uur per dag bereikbaar

Tot ons werkgebied behoren: Beverwijk, Heemskerk, Uitgeest, Velsen-Noord, Wijk aan Zee 

Jonge haasjes

Laat jonge hazen in het veld met rust!


Het is weer hazentijd! Vanaf het vroege voorjaar worden weer jonge haasjes geboren. In het open veld kan men een nestje of een enkel haasje aantreffen. Laat de diertjes niet 't haasje worden en raak ze niet aan! De Dierenbescherming wil wandelaars met een oproep waarschuwen om gevonden haasjes niet op te pakken en met rust te laten. Uit onwetendheid denkt men vaak dat een alleen zittend babyhaasje door zijn moeder in de steek is gelaten, maar niets is minder waar.

Hazen hebben de voorkeur voor open landschap, zoals weidegrond met hier en daar wat beschutting zoals houtwallen of een bosje. De jonge haasjes worden doorgaans in de polder geboren in een leger, dat is een ondiepe een kuil in de grond. Soms wordt er maar een haasje geboren, maar meestal bevat een nestje 2-5 jongen. Na een paar dagen gaan de jonge haasjes elk een kant op. Ze zitten laag tegen de grond aangedrukt en vallen nauwelijks op. Anders dan veel mensen denken, graven hazen geen holen onder de grond zoals konijnen dat doen. Als men gaat wandelen en zo'n klein haasje open en bloot aantreft in het veld, denkt men al snel dat dit een zielig haasje is, dat door de moeder is achtergelaten. Maar dat is echt niet zo, moeder haas is in de buurt en zorgt erg goed voor de kleintjes. Vlak na zonsondergang verzamelt de hele familie zich bij het leger waar de jongen geboren zijn. Dan worden ze gezoogd en gaan daarna weer ieder een kant op. Heel slim natuurlijk, want als er een vijand langskomt is slechts een kleintje 't haasje en niet het hele nestje.

Daarom willen we u adviseren dat als u tijdens het wandelen een haasje in het veld ziet: Afblijven, gewoon laten zitten en nooit aanraken. Moeder haas is in de buurt en de kleintjes zijn nergens beter af dan in de natuur.

Uitzondering: mocht het haasje zich op een onveilige plek bevinden bijvoorbeeld vlak langs een verkeersweg, of op een voetbalveld of sportterrein, bel dan de dierenambulance. De dierenambulance brengt de jonge haasjes naar een opvangcentrum.

bron: Dierenbescherming Noord-Holland Noord
Dierenbescherming Noord-Holland Noord