Alarmnummer: 0251-215454
24 uur per dag bereikbaar

Tot ons werkgebied behoren: Beverwijk, Heemskerk, Uitgeest, Velsen-Noord, Wijk aan Zee 

Huidmadenziekte (myasis) bij konijnen

Als aan het eind van het voorjaar de dagen warmer en vochtiger worden, sterven regelmatig konijnen aan huidmadenziekte (myasis). De huidmadenziekte wordt veroorzaakt door de groen-blauwe vlieg, die in deze periode tevoorschijn komt. Ze ruimen uitwerpselen op van onder andere katten, honden en kippen, maar zoeken ook naar een geschikte plaats waar ze hun eitjes kunnen leggen zoals op het achterwerk van schapen en konijnen.

Ze leggen eitjes in de aangekoekte uitwerpselen of op vieze en/of aangetaste huid, en hebben een voorkeur voor de onderkant van de staart en tussen de achterpoten. Madenziekte kan bij warm vochtig weer in 24 uur ontstaan. De maden die zich ontwikkelen eten zich in minder dan 4 uur naar binnen in het dier! Zonder snelle behandeling kan uw konijn binnen 2 dagen sterven.
Een besmet konijn heeft duidelijk pijn, is stil, zit vaak te rillen en zijn/haar achterkant is rood en vies.

De dierenarts zal het konijn zo snel mogelijk behandelen. De achterkant wordt geschoren en gewassen. De maden worden één voor één met een pincet verwijderd. De plekken worden gedesinfecteerd en ingesmeerd met een parasietdodend middel. Het konijn zal pijnstilling en antibiotica krijgen en indien nodig een infuus en dwangvoeding. Daarna moet het konijn regelmatig worden gecontroleerd of er nog maden aanwezig zijn.

Preventie van de madenziekte: