Alarmnummer: 0251-215454
24 uur per dag bereikbaar

Tot ons werkgebied behoren: Beverwijk, Heemskerk, Uitgeest, Velsen-Noord, Wijk aan Zee 

Eendjes voeren is niet zo leuk

Eenden voeren is een gezellige bezigheid voor heel veel mensen. Men kan rekenen op dankbare eters, want eenden vinden het prima om lekkere hapjes gevoerd te krijgen. Toch is het niet verstandig om in het voorjaar en in de zomer eenden te voeren. Dit geldt overigens ook voor allerlei andere watervogels. Eenden worden er eerder door geschaad dan dat ze een dienst bewezen wordt. Waarom? Daar zijn verschillende redenen voor.

De hoeveelheid voedsel die op een bepaalde plek aanwezig is, bepaalt namelijk hoeveel eenden er op die plek kunnen leven. En dat zijn er al snel meer dan de gemeente, de buurtbewoners of het vogelopvangcentrum wil. Het gevolg is dat er maatregelen moeten worden genomen om de eendenpopulatie te verminderen.

Een van de maatregelen is afvangen. Afvangen betekent dat deze eenden worden gevangen en vervolgens moeten worden uitgezet. Afvangen brengt veel leed teweeg bij bijvoorbeeld eenden koppels, die van elkaar gescheiden worden. Zij treuren daadwerkelijk om het verlies van hun partner, kroost of ouder.

Het afvangen heeft daarnaast slechts een tijdelijk effect want de vrij gekomen plekken worden in een mum van tijd weer ingenomen door andere eenden.

Gezondheid
De gezondheid van de eenden wordt er ook niet beter op als ze gevoerd worden. Doordat ze het eten als het ware voorgeschoteld krijgen, hoeven eenden en andere watervogels geen moeite meer te doen om voedsel te krijgen. Ze zijn hierdoor te weinig in beweging en vliegen veel minder dan goed voor ze is. Met als gevolg dat ze lui en vadsig worden en hartklachten krijgen. Ook komt vitamine- en kalkgebrek voor, hetgeen ontstaat door het eenzijdige voedsel dat ze krijgen aangeboden. Ze sterven daardoor vaak voor hun 5e levensjaar, terwijl ze gemakkelijk zo’n 30 jaar oud hadden kunnen worden. Soortgenoten die hun eigen kostje bij elkaar moeten zoeken, vliegen veel meer, zijn fitter en kleiner van bouw.

Verveling en verkrachting in de paar/broedtijd
In de broedtijd is het voeren van eenden al helemaal onverstandig. Want als eenden geen voedsel hoeven te zoeken, gaan ze zich vervelen. En waar kun je je als (toch al hitsige) eend het beste mee vermaken in deze periode? Jazeker, met je meest geliefde spelletje en dat is ophitsen, verleiden, paren en ruzie maken. De vrouwtjes spelen de mannetjes tegen elkaar uit, hetgeen hevige gevechten oplevert en de felste paringen vinden aan de lopende band plaats. Niet elke eend komt hierbij ongeschonden uit de “strijd”.

Door zelf voedstel te moeten zoeken worden de eenden afgeleid van de paringsdrift. Door in de lente en zomer NIET te voeren slaat ook de verveling minder toe en zijn alle vervelende consequenties die dit heeft minder van toepassing.

Gun eenden dat ze in een goede gezondheid samen met hun familie op hun eigen stek mogen leven. Voer ze dus niet in die maanden dat er volop voedsel voor ze te vinden is.

bron: Stichting Vogelopvangcentrum Zaanstreek