Alarmnummer: 0251-215454
24 uur per dag bereikbaar

Tot ons werkgebied behoren: Akersloot, Bakkum, Beverwijk, Castricum, Heemskerk, Limmen, Uitgeest, Velsen-Noord, Wijk aan Zee en de Woude

ZWANEN VRIJLATEN

Vanmorgen kwam er een melding uit Uitgeest. Er lopen daar steeds zwanen door een woonwijk en gaan er niet meer weg. Gister had één van onze vrijwilligers de jonge zwanen al verplaatst, maar ze waren al weer terug. Voor de zwanen is dit ook geen veilige omgeving met alle auto's.

Het bleek dat deze zwanen al van jongs af aan gevoerd werden. Dat is natuurlijk heel leuk als het nog van die schattige pulletjes zijn, maar wordt een stuk lastiger als ze groter zijn. Dat het niet goed voor ze is. is ook te zien aan hun ontlasting: normaal is deze heel waterig, nu waren het harde drollen door al het brood wat ze kregen.

De zwanen waren vrij makkelijk te vangen, omdat ze niet bang zijn voor mensen. Maar vervolgens stonden we voor het volgende probleem: kunnen we deze jonge zwanen, die altijd gevoerd zijn, wel zomaar ergens uitzetten? Gaan ze zich wel redden?

Om deze reden zijn we eerst langs het Vogelopvangcentrum in Krommenie gereden. Daar bleek inderdaad dat ze zwanen niet zomaar uitgezet kunnen worden. Mogelijk moeten ze zelfs de hele winter bij het opvangcentrum blijven om te verwilderen en zelf te leren om eten te zoeken. Hiervoor zal een wilde zwaan bij ze geplaatst worden die ze kan leren hoe een zwaan zich hoort te gedragen.

Het advies van het Vogelopvangcentrum is ook om vogels, eenden, zwanen ed niet te voeren, alleen als het streng vriest. Het is echt slecht voor ze, zoals we nu zien bij de zwanen. Die mogen pas in het voorjaar weer de vrije natuur in, als ze weten hoe een zwaan zich moet redden in de natuur.

_______________________________________________________________________

STRAND

Op 26 november kregen we wel een heel aparte melding binnen: op het strand bij Wijk aan Zee zou een overleden hond zonder hoofd liggen. Bij ons gaan dan meteen de alarmbellen rinkelen: wat zou er aan de hand zijn, is het een misdrijf? Voor we gingen kijken hadden we al contact met de dierenpolitie om te overleggen wat we het beste konden doen.

Het was even zoeken op het strand, maar uiteindelijk vonden we wat we zochten. Alleen bleek het niet om een hond, maar om een zeehond te gaan waarvan het koppie al was aangevreten door vogels of vissen.

Aan de (met name) hondensporen te zien, waren er al heel wat honden komen snuffelen. Misschien was het bij de baasjes niet bekend wat ze hier het beste mee konden doen. Ook hiervoor kan contact met ons opgenomen.

___________________________________________________________________________

PIM

Dat het als kat zijnde gevaarlijk kan zijn om in de buurt van een camping te wonen, daar is Pim uit Wijk aan Zee ook achtergekomen.
Eén van de campinggasten dacht namelijk dat Pim een zwerver was en had hem meegenomen naar zijn huis in Haarlem. De dierenarts die hem daar checkte heeft niet aan de bel getrokken. Pas toen de nieuwe eigenaar de chipregistratie wilde aanpassen, was het de databank die de eigenaar belde. 
Na 6 weken is Pim nu weer lekker thuis! 

Let dus op dat niet alle katten zwervertjes zijn. U kunt ons altijd bellen om te laten controleren of een telefoonbandje te plaatsen. Als dit nu was gebeurd, dan was Pim lekker thuis gebleven.
Ook willen we de dierenartsen vragen alert te zijn bij mensen met een nieuwe kat en goed te checken op een chip.

Tot het einde van het jaar hebben we nog de jubileum chipactie waarbij we chippen én registreren voor €17,50 per dier met de bon uit de jubileumkrant. De krant ligt ook bij ons op de locatie!

En Pim en zijn baasjes wensen we alle geluk en hopelijk geen spannende avonturen meer.

___________________________________________________________________________

ZWAAN

Gewoonlijk staat deze periode bij ons bekend als de 'egeltjes-tijd', maar voor ons lijkt het wel de 'zwanen-tijd'.

Op 11 november was er op de Provincialeweg in Uitgeest een aangereden zwaan aangetroffen. Gelukkig vielen de verwondingen mee. De zwaan is met een beschadigde knobbel en hals naar het Vogel Opvangcentrum in Krommenie gebracht. 

Als de zwaan weer helemaal is hersteld, wordt hij (of zij) weer vrij gelaten!

__________________________________________________________________________

ZWANEN VRIJLATEN

In de ochtend van 9 november brachten we een kauw naar het VOC in Krommenie. Daar werd ons gevraagd of we een zwaan mee wilden nemen om uit te zetten. Zo gezegd zo gedaan. De zwaan liet zich niet zo heel makkelijk vangen (dat zien wij als een goed teken), maar eenmaal gevangen mocht hij achter in de ambulance mee naar Zwaansmeer. Hij (of zij?) had er een flinke troep van gemaakt achter in de auto, maar we hebben de zwaan weer vrij gelaten. Dat zijn ook weer de mooie kanten van het werk.

    

__________________________________________________________________________

ONZE 'ZORGEN-ZWANEN' IN HEEMSKERK

Dit zal ondertussen de meest beroemde zwaan uit onze regio zijn. Al diverse jaren krijgen we in het voorjaar meldingen over deze zwaan en zijn partner als er jongen zijn. Pa en ma vergeten nog wel eens dat de jongen niet zo makkelijk uit de sloot kunnen en in de sloten langs de Maerelaan en Prof. ten Doesschatestraat in Heemskerk zijn ondertussen al meerdere 'zwanentrappetjes' te bewonderen.

Maar nu krijgen we al maanden lang steeds weer meldingen over één van de ouders. Deze heeft een gebroken vleugel opgelopen toen hij de jongen beschermde tegen een vos. De zwaan was te sterk om zich te laten vangen. Nu is de breuk weer geheeld, maar dit is wel duidelijk te zien. Hij zal niet kunnen vliegen, maar verder gaat het prima met hem. Hij redt zich goed en is bij zijn partner en kinderen.

Als we hem weg zouden halen, is de enige oplossing om hem in te laten slapen. De breuk is geheeld, dus dit herstellen bij een in het wild levend dier is erg stress-vol. Daarnaast zijn zwanen partners voor het leven. Wij vinden hem daarvoor op dit moment veel te goed. Wij zijn niet van mening dat hij lijdt.

De zwaan wordt door ons en onwonenden in de gaten gehouden. Bijna dagelijks wordt hij door één van onze vrijwilligers gezien, dan wel tijdens een dienst of als er iemand privé langs komt. Hij wordt ook bijgevoerd door onwonenden en daardoor begint hij aardig tam te worden. 'Vreemden' denken dat er dan iets aan de hand is omdat de zwaan niet voor ze vlucht, maar hij is ondertussen een beetje aan mensen gewend. Behalve aan onze rijders. Als hij die aan ziet komen gaat hij, net als gistermiddag, meteen het water in. Hij spreidde toen wel nog even zijn vleugels zodat die goed bekeken konden worden. Daarna vouwde hij ze parmantig op zijn rug en wachtte tot we weer weg ging. Helaas duurde dat wat langer, aangezien onze ambulance vast stond in het gras.

Let er wel op om de zwanen niet te veel brood te geven, daar zit namelijk zout is. Behalve brood vinden ze ook tarwe, kippenvoer, maïs, gekookte aardappelen, gesneden sla en boerenkool lekker, maar wel alles met mate. Het is niet de bedoeling dat er straks meldingen komen van een agressieve zwaan die iedereen aanvalt die hem geen eten geeft.

     

__________________________________________________________________________

VIS

Over het algemeen heeft de gemeente de plicht om overleden wilde dieren weg te halen. In de regio waar wij rijden (Castricum, Akersloot, Limmen, Uitgeest, Heemskerk, Beverwijk, Velsen-Noord en Wijk aan Zee) heeft de gemeente deze taak aan ons over gedragen. Dat betekent dat we ook door de gemeente of particulieren gebeld kunnen worden voor overleden wilde dieren.

Op 5 november was dit ook het geval. Toen dreef er in een sloot in de Commandeurs in Heemskerk een overleden vis. In de stromende regen hebben de vrijwilligers deze vis gevangen en meegenomen.